My cart (0)

Call
+1 111 111 1111
Contact
shop@example.com
Store info

Mon-Fri, 9am-5pm

Directions

1005 Langley St

Victoria, BC V8W 1V7

1005 Langley St

Victoria, BC V8W 1V7

Mon-Fri, 9am-5pm

Rejuvenation Week / Ziua 2 / Ești ceea ce respiri
·

Rejuvenation Week / Ziua 2 / Ești ceea ce respiri

·

 Dimineața asta m-am trezit cu razele Soarelui gâdilându-mă pe față și cu Primăvara care îmi bătea în geam. După discuția pe care am avut-o ieri, parcă îmi e mai simpatică domnița Primavera așa că îi deschid fereastra și îi o salut cu zâmbet: „Bună dimineața!”

Ea îmi răspunde cu miresme de cetină și cu o pală de aer proaspăt coborâtă dinspre munte. Se uită apoi în ochii mei și îmi spune sec:

„Notează repede ce îți voi spune că n-am timp azi.”

„Ăăăăă...nu am un creion la îndemână....îmi notez pe telefon”

„Cum vrei. Scrie așa:

Ești ceea ce respiri. Rejuvenarea a început în minte și se continuă la nivel celular. Cel mai important nutrient pentru celulă il reprezinta oxigenul așa că e simplu: vrei să îți reîmprospătezi corpul și mintea în mod natural? Ia o porție zdravănă de aer curat ! „

„Iau! Chiar asta fac acum!”

„Știu! Dar acum îți mai dau 5 ponturi despre aer. Adică ce aer e bun de respirat și unde îl găsești. Scrie:

 

1. Aerul bogat în oxigen

Îl găsim în pădurile întinse de brad, de pin, de stejar, de salcâm sau de fag, mai ales în lunile iunie-septembrie, când frunzişul este matur, iar activitatea acestor imense generatoare de oxigen, care sunt copacii, este la maximum. Cel mai puternic este oxigenat aerul în pădure, după-amiaza, între orele 14 şi 19, atunci fiind recomandate aşa-numitele exerciţii fizice aerobe, adică mersul pe jos, ascensiunea montană, alergarea, mersul pe bicicletă, înotul. O cură de 12 zile cu aer de pădure puternic oxigenat creşte semnificativ forţa fizică, intensifică activitatea cerebrală, măreşte capacitatea naturală de apărare a organismului.

 

2. Ionii negativi = "Vitaminele aerului”

Ionii negativi sunt molecule de oxigen care au căpătat sarcină electrică negativă. La producerea lor pe cale naturală contribuie mai mulţi factori: radiaţiile ultraviolete (foarte puternice în zona de munte), ploaia şi căderile de apă, fotosinteza, vânturile reci care străbat cetinile pădurilor de răşinoase. Viaţa acestor ioni este foarte scurtă (numai 1 minut) şi au fost supranumiţi vitaminele aerului deoarece stimulează şi armonizează majoritatea proceselor vitale, dar şi pe cele din sfera psihicului şi a mentalului. În prezenţa acestor ioni, sistemul imunitar este extrem de activ, asimilaţia se reglează de la sine, circulația sanguină se intensifică, iar procesele de regenerare sunt stimulate.

Pe crestele înalte de munte, mai ales acolo unde sunt pă­duri de brad, lângă cascadele şi cataractele făcute de pâraiele de munte, concentraţia de ioni negativi creşte până la 4000/cm3, în timp ce în Piaţa Univer­sităţii din Bucureşti, concentraţia lor este de numai 100/cm3 (de 40 de ori mai mică!). În prezenţa ionilor negativi, tin­dem să fim bine dispuşi, mai atenţi, mai vigilenţi, cu o creativitate mentală intensă. Din contră, în prezenţa ionilor pozitivi (a căror concentraţie este ridicată în zo­ne­le de câmpie fără vegetaţie şi în depresiunile mon­tane) scade puterea de concentrare, apar dureri de cap, indispoziţie, somno­lenţă, tulburări nervoase diverse.

 

3. Aerosolii de pădure

Poate ai remarcat vreo­dată în zilele calde de vară acea emanaţie, acel abur care se ridică dinspre pădurile de brad, pin sau molid. Aburii aceia translucizi sunt de fapt uleiuri volatile, care sunt eli­berate în cantităţi impre­sio­nante în atmosferă. Pe micile particule de ulei volatil se condensează o peliculă fină de apă, iar acest amestec ca­pătă o sarcină electrică cu efect dinamizant - aceştia sunt aerosolii. Aerosolii sunt, aşadar, mici particule de sub­stanţe volatile sau de polen înconjurate de o peliculă fină de apă, particule care ajunse în plămâni şi în arborele bronşic străbat rapid straturile superficiale şi pătrund câţiva centimetri în profunzime. Aerosolii de munte consti­tuie un adevărat elixir pentru cei care sunt foarte sen­sibili la răceli şi care pe perioada anotimpului rece au permanent probleme respiratorii. Persoanele care sufe­ră de boli respiratorii cronice sau recidivante, cum ar fi: pneumonia, bronşita, tuberculoza pulmonară, amig­da­lita, rinita infecţioasă, ar trebui să facă în fiecare vară o cură cu aerosoli de pădure. Aerosolii din zona de munte le sunt recomandaţi şi persoanelor care sufe­ră de sindrom de oboseală cronică, care au tulburări senzoriale în urma lucrului excesiv la computer, pre­cum şi persoanelor sedentare.

 

4. Aerosolii marini

Aerosolii marini pot fi folosiţi cu success în boli ca psoriazisul, hipotiroidia, astenia nervoasă. Se produc în apropierea falezelor stâncoase şi a di­gurilor, acolo unde valurile mării se sparg, produ­când stropi fini de apă. Aceste picături minuscule de apă sunt bogate în sare de mare, precum şi în diferite sub­stanţe cu efecte terapeutice secretate de algele marine şi de anumite specii de scoici. Acţiunea aerosolilor marini este surprinzător de diferită de cea a aerosolilor de pădure. Spre deosebire de rudele lor din zona mon­tană, aerosolii marini nu stimulează imunita­tea, ci chiar o reduc puţin, având în schimb puternice efecte antialergice şi antiinflama­toare. Apoi, finii vapori de apă de mare au asupra sistemului nervos acţiune sti­mu­lentă şi nu sedativă, mărind şi intensitatea meta­bo­lismului. 
Efecte terapeutice: aerosolii marini sunt recomandaţi în primul rând în afec­ţiu­nile respiratorii cu substrat alergic - bronşite cronice, sinuzită şi rinită alergică, astm bron­şic. 

 

5. Aerul specific climatului sedativ

Îl găsim în zonele de câmpie înaltă, de deal şi pre­montane, acolo unde există păduri întinse şi unde gra­dul de poluare este scăzut. Proprietăţile sale terapeu­tice sunt cu adevărat excepţionale, acţionând în sens reglator, mai ales asu­pra sistemului nervos, a celui cardiovascular şi asupra psihicului. Aşa cum o arată şi nu­mele, are puternice pro­prietăţi sedativ-cal­mante, fiind un ade­vă­rat medicament pentru persoanele obosite, stre­sate, suprasoli­cita­te din punct de vedere psihic sau intelectual. Mai ales aceste per­soa­ne se vor confrunta în primele zile de şe­dere în acest climat cu o stare de somnolenţă aproape continuă, organismul fiind "forţat” de aerul excelent din aceste zone să se odihnească şi să se recu­pereze. Dintre staţiunile balneo-climaterice româneşti care beneficiază de un climat sedativ menţionăm: Co­vasna, Buziaş, Olăneşti, Călimăneşti, Căciulata, Go­vora.

 

"Aha! Acum înțeleg de ce îmi place să merg atât de des prin pădurile din Covasna" gândesc cu voce tare.

"Mda....da' știu că era o perioadă când mergeai des și pe la Slănic.." mă întreaba coana cu o privire pe sub ochi...

"Da...la Slănic nu am mai fost de ceva timp..."

"Păi ar trebui să mai mergi în salina aia pentru că aerul de salină e ceva  foarte special. Uite încă un pont...așa ce de final. Ia notează:

 

Aerul de salină

Se formează în subteranele unde s-au exploatat ză­cămintele de sare şi un­de rămân galerii uria­şe, care sunt ame­najate apoi în scop te­rapeutic. Este un aer destul de rece (14-15°C), care îşi păs­trea­ză tempe­ratura con­stantă indiferent da­că este noapte sau zi, vară sau iarnă. Efectele exce­lente asupra sănă­tă­ţii ale aerului din cavităţile ma­sivelor de sare încă nu pot fi în întregime expli­cate. Se ştie, totuşi, des­pre at­mo­­sfera din sa­li­ne că este complet lip­sită de alergeni, că are de peste o mie de ori mai puţine bacterii şi alte microor­ganisme dău­nă­toare decât aerul din oraşe, că are, de regulă, o con­centraţie ceva mai ridicată de dioxid de carbon decât aerul pe care îl respirăm în mod normal. Saline special amenajate în scop tera­peutic întâlnim în Târgul Ocna, Cacica, Praid, Slănic Prahova (cea mai mare sa­lină din Europa).

Efecte terapeutice: acest aer face adevărate mi­nuni în tratarea bolilor respiratorii, în special a ast­mului bronşic, a traheobronşitei, a bronşitelor cronice şi recidivante, a sinuzitelor şi a rinitelor. Efortul fizic făcut în aerul de salină întăreşte imuni­tatea (în special pe sistemul respirator), favorizează re­glarea greutăţii corporale, conferă o stare de vioiciune şi tonus psihic.

 

„Ai scris tot?”

„Da. Da' parcă ești prea serioasă...ce ai azi?”

„Azi am treabă multă. Mai vorbim altă dată...”

Și puf!.... Primăvara dispare în pădure și mă lasă în aer !